Parkeren

In Zevenaar geldt sinds enige tijd een gewijzigd parkeerbeleid.

Bezoekt u ons kantoor met de auto, dan zijn er drie mogelijkheden:

  • U parkeert in de blauwe zone. U dient hierbij gebruik te maken van een parkeerschijf. De maximale parkeertijd is 1½ uur. De blauwe zone ligt direct voor ons kantoor. Eventueel hebben wij een parkeerschijf voor u.
  • U parkeert achter ons kantoor. De inrit bevindt zich aan de rechterkant van ons kantoor. Keren op deze parkeerplaats is lastig. U zal uw auto dan ook achteruit eruit dienen te rijden.
  • U parkeert in de vergunningsvrije zone. Deze bevindt zich echter op enige loopafstand van ons kantoor.

Voor het overige geldt een vergunningstelsel. Zonder vergunning loopt u het risico op een boete.

Personeelsdag (8 september 2023)

Op vrijdag 8 september 2023 is ons kantoor de gehele dag gesloten vanwege een personeelsdag. Uitsluitend voor spoedgevallen zijn wij bereikbaar op 0650688903.

Vanaf maandag 11 september vanaf 9.00 uur staan wij weer voor u klaar!

Notarieel Café (verslag)

Eerste Notarieel Café smaakt naar meer

Het eerste Notarieel Café van Prick & van Houtum notarissen in samenwerking met  Kunstwerk! smaakt naar meer. Meer dan tweehonderd bezoekers trotseerden op vrijdag 9 juni het mooie weer en bezochten Het Musiater voor een informatieve én gezellige middag. 

Tijdens het plenaire gedeelte informeerden de medewerkers van Prick & Van Houtum notarissen de bezoekers op een luchtige manier over testamenten en levenstestamenten, waarna men in kleinere groepen de twee workshops van hun keuze konden volgen zoals levenstestament, nalatenschap of Wet langdurige zorg.

Na de workshops was er een informele borrel met een hapje en drankje, waarbij de medewerkers van Prick en van Houtum notarissen persoonlijke vragen beantwoordden. 

“Ik ben zo blij dat ik gegaan ben! Ik begrijp nu pas dat het regelen van een aantal notariële zaken, mij heel veel zorgen, maar ook geld kan besparen. Er zijn ook dingen uitgelegd waarvan ik niet eens wist dat het mogelijk was,“ liet een bezoeker enthousiast weten. Een andere bezoeker roemde ook de sfeer. “Los van het feit dat ik zaken te weten gekomen ben, die ik nog niet wist, was het ook een enorm goed verzorgde en gezellige middag!”

“Het is gewoon prettig dat notariële zaken goed geregeld zijn, juist op momenten dat mensen wel iets anders aan hun hoofd hebben. We merken dat de behoefte aan een duidelijke en eenvoudige uitleg erg groot is. Daarom zal het Notarieel Café zeker een vervolg krijgen,” verzekerde notaris Mark Hofman.

Wanneer dat gebeurt, is nog niet zeker. Mocht u niet kunnen wachten, dan kunt u uiteraard ook gewoon contact met ons opnemen voor een vrijblijvende afspraak. 

Notarieel Café (9 juni 2023)

Notarieel Café in Het Musiater

Op vrijdag 9 juni 2023 organiseert Prick & van Houtum notarissen i.s.m. Kunstwerk! een Notarieel Café in Het Musiater in Zevenaar. Een gezellige informatieve middag, voor iedereen met notariële vragen. Deelnemers ontvangen, onder het genot van een hapje en drankje, informatie over de meest uiteenlopende vragen en maken een keuze uit vier workshops, zoals levenstestament, nalatenschap, samengesteld gezin of Wet langdurige zorg. Het Notarieel Café is geheel gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

Loopt u al langere tijd met één van de volgende vragen rond:

– Wie regelt mijn zaken als ik het zelf niet meer kan?

– Wat zijn de gevolgen van opname in een zorginstelling?

– Mijn partner en ik willen elkaar bij overlijden verzorgd achterlaten, hoe regel ik dat?

– Ik wil mijn vermogen fiscaal zo vriendelijk mogelijk aan mijn (klein)kinderen nalaten, hoe doe ik dat?

– Mijn partner en ik vormen met onze kinderen een samengesteld gezin, wat moeten we regelen?

– Ik ben bang dat fraudeurs misbruik van mij maken als ik zelf niet meer goed kan beslissen, hoe voorkom ik dit?

kom dan vooral naar het Notarieel Café!

Programma Notarieel Café

Deelnemers worden om 14.00 uur ontvangen met koffie/thee en wat lekkers, waarna er tijdens een plenair gedeelte uitleg gegeven wordt over testamenten en levenstestamenten.

Vervolgens worden deelnemers opgesplitst in vier workshops. In elke workshop wordt een ander onderwerp behandeld. Er worden twee workshoprondes gehouden. Iedere deelnemer heeft de keuze uit de volgende workshops: levenstestament, nalatenschap, samengesteld gezin of Wet langdurige zorg. Na de workshops is er een informele borrel onder het genot van een hapje en drankje, waarbij deskundigen aanwezig zijn voor persoonlijke vragen. De middag eindigt om 17.30 uur.

Inhoud workshops

Levenstestament

Tijdens deze workshop wordt het nut van het opstellen van een levenstestament uitgelegd. Daarnaast krijgt u meer informatie over de inhoud van het levenstestament en de verschillende keuzes die u hierin heeft.

Nalatenschap

In deze workshop wordt uitleg gegeven hoe u uw nalatenschap (fiscaal) zo vriendelijk mogelijk aan uw (klein)kinderen kunt nalaten. Bijvoorbeeld door middel van het opstellen van een testament of het doen van schenkingen.

Samengesteld gezin

Wanneer u met uw partner een samengesteld gezin vormt, kunt u tegen verschillende vraagstukken aanlopen. Bijvoorbeeld hoe u uw partner verzorgd achter kunt laten en of uw stiefkinderen ook automatisch uw erfgenamen zijn of dat u hiervoor een testament moet opstellen. In deze workshop worden verschillende handvatten gegeven voor het zo goed mogelijk regelen van uw zaken in deze situatie.

Wet langdurige zorg

Gedurende deze workshop wordt duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn indien u of (één van) uw ouders wordt opgenomen in een zorginstelling. Ook wordt uitgelegd welke maatregelen u kunt nemen om ervoor te zorgen dat uw naasten in die periode tegen zo min mogelijk obstakels aanlopen.

Aanmelden

Wilt u uw zaken ook goed voor elkaar hebben en geen zorgen over de toekomst hebben?
Meld u zich dan vóór 1 juni a.s. aan voor het Notarieel Café door een e-mail te sturen aan info@pvhnotarissen.nl, of door te bellen naar 0316-524641. Deelname is gratis. Let op er is beperkte beschikbaarheid.

Vacature kandidaat-notaris

Op zoek naar een mooie uitdaging binnen het notariaat? Prick & Van Houtum notarissen is ter uitbreiding van haar team op zoek naar een kandidaat-notaris met ca. 5 jaar relevante werkervaring op het gebied van familierecht.

Prick & Van Houtum notarissen is een middelgroot kantoor gevestigd in Zevenaar, met een werkgebied dat zich globaal uitstrekt van Arnhem naar Doetinchem. Er is een prettige, collegiale werksfeer en er is veel ruimte voor ontwikkeling onder goede begeleiding.

Ben je representatief, heb je een klantgerichte instelling, heb je kwaliteit hoog in het vaandel staan en spreekt deze functie jou aan?

Reageer dan door je cv en motivatiebrief te mailen naar martijn@pvhnotarissen.nl. Voor vragen kan je terecht bij een van de notarissen, bereikbaar via 0316 – 52 46 41.

Bereikbaarheid via telefoon

Een deel van onze medewerkers werkt 1 of 2 dagen vanuit huis. In verband hiermee hebben wij besloten om onze telefonische bereikbaarheid enigszins aan te passen.

Op werkdagen (maandag t/m vrijdag) zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 09.00 uur en 12.30 uur en vervolgens tussen 14.00 uur en 17.00 uur.

Wij willen u verzoeken om uw vragen en/of opmerkingen zoveel mogelijk per e-mail aan de behandelaar van uw dossier te sturen. Deze gegevens vindt u op: http://pvhnotarissen.nl/ons-team/

Is uw zaak nog niet in behandeling, dan kunt u uw bericht ook sturen naar info@pvhnotarissen.nl

Dank voor uw begrip.

Erfrechtplannen?

Erfrechtplannen?

Tijdig beginnen met het plannen van uw nalatenschap: wij, notarissen, vinden dat natuurlijk een prima idee. Door het maken van een (levens-)testament al dan niet gecombineerd met het doen van schenkingen kunt u veel (financiële) ellende voorkomen en het uw naasten makkelijker maken.

Maar hoe pak je dat aan?

Veel mensen vinden het lastig om over dit soort zaken na te denken en de gang naar de notaris is voor sommigen een grote stap.

En dan zijn er diverse partijen in de markt die aanbieden daarbij een helpende hand te geven: nalatenschapsplanners, erfrechtplanners, testamentadviseurs, te veel om op te noemen.

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Je gaat naar een lezing en hebt een gesprek en krijgt advies. De planners rekenen daar, vanzelfsprekend, geld voor.

Maar: de uitvoering moet nog altijd door een notaris worden gedaan.

En die rekent daar, vanzelfsprekend, geld voor.

En dus krijg je twee rekeningen, één van de adviseur en één van de notaris.

Maar: een notaris is óók adviseur en bij uitstek deskundig op het gebied van erfrecht en het levenstestament. Sterker nog: een eerste adviesgesprek is bij Prick & Van Houtum notarissen gratis.  In dat eerste gesprek wordt samen met je bekeken wat je situatie is, wat je wensen zijn en welke regeling het beste bij je past. En stoffig en oud, nog altijd het imago van de notaris, dat zijn wij allang niet meer!

Dus wat is nu wijsheid, eerst naar de adviseur en vervolgens naar de notaris of gewoon rechtstreeks naar de notaris?

Vraag ons vrijblijvend wat wij voor jou kunnen betekenen. We adviseren je graag!

Een erfenis, en dan?

Aanvaarden van een erfenis, ja of nee?

Wanneer er iemand in je naaste omgeving is overleden, breekt er een verdrietige tijd aan. De uitvaart moet geregeld worden. Verder kan je te horen krijgen dat je erfgenaam bent. Als je erfgenaam bent, kan je kiezen of en hoe je de erfenis aanvaardt. In dit artikel wordt uitgelegd welke mogelijkheden er zijn.

Zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen

Je kunt een erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Elke erfgenaam neemt zijn of haar eigen beslissing.

Zuivere aanvaarding

Wanneer je kiest voor zuivere aanvaarding van de nalatenschap, dan erf je alle bezittingen en schulden, samen met eventuele andere erfgenamen. Deze erfgenamen zijn ook samen verantwoordelijk voor de nalatenschap. Als je de erfenis eenmaal zuiver aanvaardt hebt, kan dit niet teruggedraaid worden. Ook niet als er achteraf schulden blijken te zijn, tenzij hij deze schulden niet kende en ook niet had behoren te kennen.

Pas op voor per ongeluk zuiver aanvaarden

 Wanneer je nog niet weet of je zuiver wilt aanvaarden of niet, is het belangrijk te weten dat je je niet als erfgenaam gedraagt. Bijvoorbeeld door:

  • spullen van de overledene te verkopen;
  • geld op te nemen van de rekening van de overledene;
  • een schuldeiser te betalen.

Op het moment dat je door je gedrag een erfenis per ongeluk aanvaardt, aanvaard je de erfenis mét eventuele schulden.

Beneficiaire aanvaarding

Een andere mogelijkheid is het beneficiair aanvaarden van de erfenis. Heb je het vermoeden dat de nalatenschap vooral uit schulden bestaat, en dat die schulden hoger zijn dan het bezit? Dan is het verstandig om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Als een van de erfgenamen kiest voor beneficiair aanvaarden, dan wordt de hele nalatenschap volgens bijzondere regels afgewikkeld.

Voordeel: eventuele schulden hoef je niet zelf te betalen

Nadeel: beneficiair aanvaarden is wat meer werk voor de erfgenamen en brengt extra kosten met zich mee. Om beneficiair te aanvaarden moet er namelijk een verklaring worden afgelegd bij de griffie van de rechtbank. Dat kan ook door de betreffende verklaring via de notaris naar de rechtbank te sturen. De rechtbank rekent daar griffierecht voor.

De nalatenschap moet worden vereffend. Dat houdt in dat er een boedelbeschrijving moet komen. De boedelbeschrijving is een opsomming van alle schulden en de bezittingen in de nalatenschap. De notaris kan helpen met het maken van de boedelbeschrijving. Daarna moeten de erfgenamen de schuldeisers benaderen en afbetalen. De rechter kijkt mee met deze vereffening. Het doel van de vereffeningsprocedure is om de belangen van de schuldeisers te waarborgen. Alleen als de nalatenschap positief is of ruimschoots voldoende om de schulden te voldoen, kan hiervan worden afgezien.

Verwerpen van de erfenis

Een erfenis kan je ook verwerpen. Je krijgt dan niets uit de nalatenschap, ook geen fotoalbums of brieven. Je bent niet betrokken bij de afwikkeling van de nalatenschap en je bent ook niet verantwoordelijk voor eventuele schulden.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een erfenis te verwerpen, bijvoorbeeld:

  • je wilt niets te maken hebben met de nalatenschap
  • de erfenis bevat meer schulden dan bezittingen
  • je hebt ruzie met de andere erfgenamen

Wanneer je verwerpt, krijgt een ander je erfdeel. Hoe werkt dat:

  • er is een testament: je erfdeel gaat naar de andere erfgenamen in het testament (tenzij het testament anders aangeeft)
  • er is geen testament: je erfdeel gaat naar de wettelijke erfgenamen na jou, bijvoorbeeld je kinderen (als je die hebt). Ook zij kunnen de erfenis weer verwerpen. (let op: bij minderjarige kinderen is machtiging van de kantonrechter nodig.)

 

Termijn om te beslissen

Er is geen wettelijke termijn om te beslissen óf je wilt aanvaarden en zo ja: hoe. De meeste erfgenamen beslissen binnen drie maanden na het overlijden. Dan weten ze hoeveel er ongeveer op de bankrekening staat, of er schulden zijn en hoeveel, en of de bezittingen en het vermogen opwegen tegen de schulden. Eventuele schuldeisers kunnen pas na drie maanden hun geld opeisen.

Hoe geef je je keuze door?

Als je een erfenis zuiver aanvaardt, onderteken je een verklaring van aanvaarding bij de notaris. Wil je beneficiair aanvaarden of verwerpen? Dan leg je een schriftelijke verklaring af bij de rechtbank. Dit kan de notaris ook voor je regelen door middel van een volmacht. Voor een verklaring bij de rechtbank betaal je griffierechten.

Minderjarige erfgenaam

Een minderjarige erfgenaam kan alleen beneficiair aanvaarden of verwerpen. Zo kan het kind niet opdraaien voor eventuele schulden. Bij verwerping door minderjarigen is, zoals eerder vermeld in dit artikel, machtiging van de kantonrechter nodig.

 

 

Verklaring van erfrecht

Wat is een verklaring van erfrecht?

Een verklaring van erfrecht geeft aan wie er overleden is en wanneer, en wie de erfgenamen zijn. Dit is een door een notaris opgestelde akte. Ook staat er in of de overledene een testament heeft gemaakt en wat er in dit testament is bepaald.

De notaris verklaart verder wie bevoegd is om de erfenis af te handelen (de boedelgemachtigde of de executeur).

Waarom is zo’n verklaring nodig?

Een verklaring van erfrecht is doorgaans nodig om bankzaken af te kunnen handelen. Als iemand is overleden, mag de bank namelijk de rekening van de overledene blokkeren. De bank doet dit om te voorkomen dat iemand geld zou kunnen opnemen die daarvoor geen toestemming (meer) heeft.

Met een verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen dan alsnog de rekening gebruiken om bijvoorbeeld betalingen te doen.

Wanneer de bank de verklaring heeft ontvangen, kunnen de erfgenamen deze rekening weer gebruiken. De rekening wordt dan ervenrekening genoemd.

Een verklaring van erfrecht kan ook van belang zijn voor onder meer teruggaaf van belasting, uitkering van een levensverzekering of een wijziging in de tenaamstelling van een woning.

Controle

Om een verklaring van erfrecht op te kunnen stellen, moet de notaris een aantal controles uitvoeren. Zo moet bij het Centraal Testamentenregister gecheckt worden of er een testament is opgemaakt. Ook moet de identiteit van alle erfgenamen vastgesteld worden. Het kan ook nodig zijn om de registers in verband met faillissement, schuldsanering en curatele te raadplegen.

Aanvaarden van de erfenis

Wie erfgenaam is, heeft een keuze omtrent het aanvaarden van de erfenis. Je kunt kiezen voor zuivere aanvaarding of beneficiaire aanvaarding. Kies je voor zuivere aanvaarding van de nalatenschap? Dan erf je alle bezittingen en schulden, samen met eventuele andere erfgenamen. Bij beneficiaire aanvaarding geef je eigenlijk aan dat je de erfenis alleen accepteert als er sprake is van een positief saldo (de bezittingen zijn groter dan de schulden).

Je kunt er ook voor kiezen de erfenis te verwerpen. Als je een erfenis verwerpt of weigert, ben je geen erfgenaam meer. Dit betekent dat je niet op hoeft te draaien voor de eventuele schulden van de overledene. Maar mocht de overledene een groot vermogen nalaten, dan deel je niet mee in de erfenis.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Meer of minder gemeenschap tussen echtgenoten?

Al bijna 180 jaar kennen wij in Nederland een uniek wettelijk stelsel ten aanzien van het huwelijksvermogensrecht, namelijk de algehele gemeenschap van goederen. Op 1 januari 2018 treedt een nieuw stelsel in werking.

Op dit moment trouwt iedereen, die niet vooraf huwelijksevoorwaarden maakt, automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Hierdoor worden alle goederen en schulden gemeenschappelijk. Dit betekent dat zowel vermogen verkregen vóór het huwelijk als tijdens het huwelijk verkregen vermogen gemeenschappelijk is en dat ook giften en erfenissen in principe gemeenschappelijk zijn.

Door de invoering van de nieuwe wet wordt alleen vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verkregen of vermogen wat voordien aan de echtgenoten gezamenlijk toebehoorde, gemeenschappelijk en blijven giften en erfenissen buiten de gemeenschap.

Door bij notariële akte huwelijksevoorwaarden te maken, kunnen echtgenoten afwijken van de nieuwe wettelijke regeling. Zo kunnen zij op deze wijze bijvoorbeeld vastleggen dat de woning die zij vóór het huwelijk samen, maar niet ieder voor de helft, in eigendom hebben verkregen, buiten de gemeenschap blijft zodat de oorspronkelijke eigendomsverhouding in stand blijft.

Hoewel de nieuwe wettelijke regeling meer recht doet aan de huidige maatschappelijke opvattingen, noopt het echtgenoten wel tot het voeren van een goede administratie. Wil een echtgenoot er bij het einde van het huwelijk zeker van zijn dat “iets” privé is, dan zal hij dat moeten bewijzen. Kan hij dat niet dan valt het in de gemeenschap. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het huwelijk schriftelijk vast te leggen wat van wie is en om tijdens het huwelijk een goede administratie bij te houden. Een notariële akte zorgt op dit punt voor dwingend bewijs.

De nieuwe wet zal alleen gelden voor mensen die vanaf 1 januari 2018 gaan trouwen. Voor mensen die op dat moment dus al getrouwd zijn, blijft de huidige wettelijke regeling van toepassing.

Wij vertellen graag meer over het nieuwe stelsel en alle andere notariële zaken. Om in contact met ons te komen voor een gratis en vrijblijvend gesprek klik je hier.