Meer of minder gemeenschap tussen echtgenoten?
Al bijna 180 jaar kennen wij in Nederland een uniek wettelijk stelsel ten aanzien van het huwelijksvermogensrecht, namelijk de algehele gemeenschap van goederen. Op 1 januari 2018 treedt een nieuw stelsel in werking.
Op dit moment trouwt iedereen, die niet vooraf huwelijksevoorwaarden maakt, automatisch in algehele gemeenschap van goederen. Hierdoor worden alle goederen en schulden gemeenschappelijk. Dit betekent dat zowel vermogen verkregen vóór het huwelijk als tijdens het huwelijk verkregen vermogen gemeenschappelijk is en dat ook giften en erfenissen in principe gemeenschappelijk zijn.
Door de invoering van de nieuwe wet wordt alleen vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verkregen of vermogen wat voordien aan de echtgenoten gezamenlijk toebehoorde, gemeenschappelijk en blijven giften en erfenissen buiten de gemeenschap.
Door bij notariële akte huwelijksevoorwaarden te maken, kunnen echtgenoten afwijken van de nieuwe wettelijke regeling. Zo kunnen zij op deze wijze bijvoorbeeld vastleggen dat de woning die zij vóór het huwelijk samen, maar niet ieder voor de helft, in eigendom hebben verkregen, buiten de gemeenschap blijft zodat de oorspronkelijke eigendomsverhouding in stand blijft.
Hoewel de nieuwe wettelijke regeling meer recht doet aan de huidige maatschappelijke opvattingen, noopt het echtgenoten wel tot het voeren van een goede administratie. Wil een echtgenoot er bij het einde van het huwelijk zeker van zijn dat “iets” privé is, dan zal hij dat moeten bewijzen. Kan hij dat niet dan valt het in de gemeenschap. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het huwelijk schriftelijk vast te leggen wat van wie is en om tijdens het huwelijk een goede administratie bij te houden. Een notariële akte zorgt op dit punt voor dwingend bewijs.
De nieuwe wet zal alleen gelden voor mensen die vanaf 1 januari 2018 gaan trouwen. Voor mensen die op dat moment dus al getrouwd zijn, blijft de huidige wettelijke regeling van toepassing.
Wij vertellen graag meer over het nieuwe stelsel en alle andere notariële zaken. Om in contact met ons te komen voor een gratis en vrijblijvend gesprek klik je hier.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!