Wel of niet verrekenen bij huwelijkse voorwaarden?

Bij het maken van huwelijkse voorwaarden houden echtgenoten vaak hun vermogens gescheiden. Maar daarnaast worden vaak zogenaamde verrekenbedingen opgenomen. Meestal gaat het dan om een periodiek – jaarlijks – verrekenbeding waarbij de echtgenoten hun overgespaarde inkomsten delen. Heel vaak wordt er ook een finaal verrekenbeding opgenomen waarbij de echtgenoten afspreken bij het einde van het huwelijk – door echtscheiding en/of door overlijden – net te doen alsof ze in gemeenschap van goederen waren gehuwd, waardoor hun vermogens moeten worden gedeeld.

Onlangs moest de rechtbank Noord-Nederland oordelen over een geschil tussen een stel dat in echtscheiding was verwikkeld. In de huwelijksvoorwaarden van het stel was zowel een periodiek verrekenbeding opgenomen als een (beperkt) finaal verrekenbeding. Het finale verrekenbeding moet in geval van echtscheiding werken een gaat specifiek over enkele goederen. De onderneming van de man is expliciet uitgezonderd, de waarde daarvan hoeft niet verrekend te worden. Het periodieke verrekenen hebben de echtgenoten nooit gedaan, net als bijna alle andere mensen die een periodieke verrekenafspraak in hun huwelijksvoorwaarden hebben staan.

Omdat er tijdens het huwelijk nooit inkomsten zijn verrekend, vindt de vrouw dat de inkomsten zijn opgepot in het bedrijf van haar man. Om die reden eist zij dat bij de finale verrekening ook de waarde van het bedrijf van de man wordt verrekend.

De rechter oordeelt dat volgens de Hoge Raad, Nederlands hoogste rechtscollege, het finale verrekenbeding het periodieke verrekenbeding normaal gesproken opslokt. Maar omdat dit echtpaar een beperkte finale verrekening heeft afgesproken, in plaats van een verrekening alsof er gemeenschap van goederen was, moet in dit geval het (niet uitgevoerde) periodieke en het finaal verrekenbeding naast elkaar worden uitgevoerd.

Heeft u ooit huwelijkse voorwaarden gemaakt en de verrekening niet uitgevoerd? U kunt uw akte eens laten nakijken, en de verrekening laten vaststellen en eventueel de huwelijkse voorwaarden wijzigen. U voorkomt dan procedures zoals de echtgenoten in dit verhaal. Wij lichten u graag voor.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *